Beograd Srbija

Najlepše kuće u srpskom stilu

srpska kuca

10 najlepših kuća u srpskom stilu po izboru Ing.Slavoljuba Zakića urednika edicije Srpskekuce.com

Najlepše kuće u Srbiji sagrađene  su u doba Obrenovića, poput konaka po našim manastirima.  Danas u Srbiji više od 90 odsto  sagrađenih objekata nema nikakve veze sa srpskom graditeljskom tradicijom. Nista ne moze da zameni prirodne materijale, drvo, kamen. Bilo bi lepo da se srpskom domu vrati toplina i lepota.

 

najlepse srpke kuce

1 Kuća Stojanovića na Vlasinskom jezeru.

Vlasnik ove prelepe  kuće  posle kupovine placa na obali Vlasinskog jezera, angažovao je arhitektu  Božidara Petrovića, od koga je zahtevao  da u projektu predvidi  da zidanje u kamenu pri realizaciji bude isključivo u lomljenom kamenu. Arhitekta mu je preporučio mlađeg inženjera Acu Jakovljevića iz Ljiga  koji ima svoj majdan kamena, i koji mu je obezbedio I majstore I kamen. Kamen peščar je ugrađen u objekte, u popločavanje staza i kamin-roštilj u dvorištu.Tako je nastalo malo remek delo od kamena peščara.

srpska kuca

2 Kuća Filipovića -Ašanja

Vlasnik ove kuće  koja se nalazi u  Ašanji,  želeo je da se povuče na ovo pitomo imanje i da gaji koze. Jednu od najpoznatijih štamparija u Srbiji čiji je vlasnik prepustio je sinu Dušanu a sebe pronašao u novom poslu, gajenju koza.  Objekat ima oko 300 kvadrata u dva nivoa, sa velikom slavskom sobom u prizemlju. Vlasnik planira izgradnju još nekoliko vajata, kako bi prošio delatnost na bavljenje seoskim turizmom.

kuce srpske

3 Kuća Lukića

Beogradski advokat Zvonko Lukić, I njegov brat Miloš agronom žive sa porodicama u Beogradu. Rodom su iz okoline Ljiga, a u selu njihovi  roditelji poseduju sređeno domaćinstvo gde žive ,rade i privređuju. Rešili su da preurede  roditeljsku kuću  koja je posleratna građevina u dobrom stanju, izgrađena od  tvrdog materijala, ali sa izvesnim nedostacima, kako u prostornoj organizaciji tako i u estetskom smislu.  Arhitekta Petrović je prvo isprojektovao pomoćnu zgradu a zatim posle  dve godine, obnovljena je i kuća.

srpske tradicionalne kuće

4 Kuća Miloradovića – Božurnja kod Topole

Vlasnik ove kuće  koja se nalazi podno oplenca u selu Božurnja  pored ove kuće ima i očevu  dotrajalu staru kuću, kojoj je  pridodao i ovu svoju. U Ljigu je sve više dobrih majstora za rad u kamenu  pa se tako vlasnik odlučio da ih angažuje  i kao što se na slici vidi, sve je urađeno kako treba – znalački i profesionalno.

 

srpska kuca

5 Kuća Ristanovića – na Drini, kod Ljubovije

Arhitekta Božidar Petrović   priredio je izložbu radova  u Galeriji SANU u Beogradu i predstavio  12 kuća u srpskom stilu. Komisija je za najlepšu kuću  proglasila  kuću Ristanovića.  Mesto na kome se nalazi ovaj objekat eteričnog imena “Karađorđe”, je skoro nestvarno. Ovo je jedno od mesta gde se vidi  da je Drina voda koja spaja. U svom rodnom selu vlasnik je odlučio da napravi manju kuću za odmor. Parcela se nalazi na strmom terenu i na njoj postoji stara napuštena kuća i od ranije formirano domaćinstvo. Kad je kuća bila završena, vlasnik je došao na ideju da  za svoje najbliže zemljake u njenoj blizini napravi  i crkvu sa crkvenom kućom (konakom).

najlepša srpska kuca

6 Kuća Sotirovića – Banjički venac

Nedaleko od „Marakane“ na padini Banjički venac  nalazi se kuća Sotirovića. Arhitekta Miša Veselinović je pokazao da pored tradicionalne srpske kuće,  suvereno vlada i takozvanom gradskom kućom.  Zelena cvetna oaza, vrt sa fontanom, bazen, podzemna garaža povezana sa kućom, i roštilj u dnu parcele. Ulična ograda  izrađena je od kamena i kovanog gvožđa.  Zgrada je u postmodernom stilu sa istaknutim antama u stubovima, primenjeni su  dekorativni arhitektonski elementi po uskoj vertikali fasade, ali  sve izgleda uravnoteženo, elegantno i nenapadno.

srpske kuće

7 Kuća Stankovića – Vlasotince

Kuća se nalazi  u samoj varošici  Vlasotince. Objekat ima oko 150 kvadrata, i na fascinantan način  sa kućom je uklopljen vajat, kao nezaobilazni deo srpskih domaćinstava.

tradicionalna srpska kuca

8 Kuća Stanojevića – Beograd

Projektant   jedne od najlepših kuća u duhu narodnog graditeljstva  u Beogradu koja se nalazi  u naselju “Braća Jerković” je arhitekta Miša Veselinović.  Ovo je prizemna kuća sa suterenom na celoj površini, koji je preko osunčanog trema na nivou terena povezan sa vrtom. Poštujući zahteve investitora i njegove potrebe arhitekta Miša Veselinović  je napravio savremenu srpsku kuću za 21. vek.

 

najlepše kuce srbije

9 Kuća Aksentijevića – Rodelj kod Leposavić

Kuća  površine oko 400 metara kvadratnih  nalazi se u selu Rodelj na delu starog Banovskog puta na padini Kopaonika. Jedna je od najlepših kuća na delu od Kosovske Mitrovice do Kraljeva.  Vlasnik kuće rodom iz Leposavića rešio je  da sebi i porodici napravi kuću u zavičaju. Obilazio je po Srbiji kuće podignute u tradicionalnom stilu i kad je došao kod arhitekte, znao je  tačno kakvu kuću hoće.

 najlepsa srpska kuca

10 Majstori graditeljstva –  selo Dići kod Ljiga

Na Ibarskoj magistrali u selu Dići  sagrađen je ovaj restoran. Objekat se sastoji  od nekoliko starih vajata i magaza. Osim restorana objekat ima trem, kuhinju, i prostor  za smeštaj gostiju. U novoj a sličnoj formi starim vajatima je na neki način produžen život.   Objekat su gradili  majstori amateri Miliša i Joviša, koji je  u celini njihovo delo od plana pa do izvođenja.  Veličanstven objekat skoro do neverice.